• Rinkeby struts- & kalkonfarm

    Inga djurtransporter, eget slakteri, riktigt närproducerat.

Strutsrecept 


   

Matig sallad med Rinkebys strutspastrami                     

4 portioner

 

250g Rinkeby strutspastrami

200 g körsbärstomater

200 g blandad sallad

½ gurka

1 krm salt

Peppar

1 msk vinäger

1 msk olivolja

½ dl hackad färsk dill

¼ dagsgammal baguette

 

Skiva pastramin tunt. Skölj grönsakerna, dela tomaterna och skiva gurkan i lite tjockare skivor. Blanda tomat, gurka, salt, peppar, vinäger, olja och dill i en bunke och blanda om. När tomat och gurka börjar vätska bryts baguetten ner i små bitar. Blanda runt så brödet får suga åt sig av vätskan. Lägg blandsalladen på ett stort fat och toppa med brödblandningen. Lägg över skivor av Rinkeby strutspastrami 

Ladda ner receptet här 


 

Rinkebys pepparrotsgravade strutsfilé 

 

200 g Rinkebys strutsfilé

½ dl socker

½ dl grovsalt

½ dl färskriven pepparrot

Ev. färskriven pepparrot till garnering


Blanda salt, socker och pepparrot. Lägg strutsfilén i dubbla plastpåsar. Häll över socker- och saltblandningen och se till att det täcker hela köttet. Slut påsen och lägg köttet på ett fat. Ställ ett fat med en tyngd t.ex. en mortel ovanpå. Låt köttet grava i 2 dygn. Torka av all salt och socker från köttet, skiva det tunt och hyvla över ny pepparrot.   

 

 Gravida kvinnor rekommenderas att frysa allt gravat kött i tre dygn innan det äts.


Ladda ner receptet här 



  

Rinkeby Strutsburgare med karamelliserad rödlök

och gorgonzola

4 portioner

 

Karamelliserad rödlök

6 rödlökar

2 msk smör

2 tsk citronjuice

1 tsk socker

salt

Peppar

Burgare

520 g Rinkeby strutsfärs

2 tsk salt

2 krm nymald svartpeppar

Smör att steka i

Tillbehör

80 g gorgonzolaost

4 blad romansallad

4 hamburgerbröd eller mörka, söta frallor

 

Karamelliserad rödlök

Skala och strimla rödlöken. Mjukstek löken i smöret på låg värme. Tillsätt citronjuice och socker och låt det smälta in i löken. Smaka av med salt och peppar.

Burgare

Lägg ut Rinkeby strutsfärs i ett luftigt lager på en skärbräda. Salta och peppra över hela färsen. Forma med lätt hand 4-5 runda bollar av färsen. Hetta upp smör i en stekpanna och lägg i burgarna. Stek dem i en het panna i ca 4 minuter på varje sida för en rosa burgare.

Montera burgaren

Dela och rosta bröden. Lägg salladsbladen i botten av brödet och placera hamburgaren över. Skär gorgonzolan i tjocka skivor och lägg på den varma burgaren och toppa med rödlöken och det översta hamburgerbrödet.

 

Så lyckas du med burgaren:

Ta gärna fram strutsfärsen en timma innan så den hinner bli rumstempererad. Då får du en fin stekyta.

Om du pressar med stekspaden på burgaren när den steks kommer den att bli mindre saftig.

 

Ladda ner receptet här 


 

 

Delikatessköttbullar på Rinkeby strutsfärs med cognacsrörda lingon              

4 portioner

 

 

Delikatessköttbullar

450 g Rinkeby strutsfärs

100 g kokt potatis

½ gul lök

1 tsk kryddpeppar

1 msk smör

1 ägg

¾ dl vispgrädde

1 tsk salt

1 krm nymald svartpeppar

25 g smör

 

Cognacsrörda lingon

1 ½ dl lingon (färska eller frysta)

½ dl socker

1 tsk cognac

 

Delikatessköttbullar

Finriv den kokta potatisen. Finhacka löken och fräs den mjuk i smöret tillsammans med kryddpeppar. Blanda potatis, Rinkeby strutsfärs och stekt lök. Tillsätt ägg, grädde, salt och peppar. Forma köttbullar med lätt fuktade händer och stek i omgångar i lite utav smöret.

Cognacsrörda lingon

Blanda försiktigt alla ingredienserna till de cognacsrörda lingonen tills sockret löst upp sig.

 

Ladda ner receptet här 


 

 

 

Pepparstek på Rinkeby strutsfilé     

4 portioner

 

400 g Rinkeby strutsfilé

1 msk flingsalt

2 msk smör

1 msk svartpepparkorn

1 msk vitpepparkorn

1 msk rosépepparkorn

1 msk grönpepparkorn

 

Skär strutsfilén i 4 lika stora bitar. Salta runt om köttet. Mortla pepparsorterna och blanda med flingsaltet. Täck köttbitarna med pepparblandningen och bryn dem på medelstark värme i smöret. Låt köttet steka klart i ugnen på 180 °C i ca 10 minuter. Ta ut köttet och låt det vila i ytterligare 10 minuter.

 

Ladda ner receptet här


 

 

Rinkeby strutstournedos med rödvinssås                       

4 portioner

 

Rödvinssås

6 dl rödvin

8 stjälkar timjan

1,5 msk koncentrerad kalvfond

2 msk smör

 

Strutstournedos

400 g Rinkeby tournedosstyckad strutsbiff

Salt

Peppar

2 msk smör

 

Rödvinssås

Koka upp vin och timjan och låt det sjuda till endast hälften av vätskan är kvar. Sila av timjanstjälkarna och tillsätt koncentrerad kalvfond till vinet. Låt såsen bli varm och rör ner smöret.

Strutstournedos

Ta fram köttet i god tid så att det hinner bli rumstempererat. Torka av köttet med lite hushållspapper och salta och peppra. Värm smöret på medelstark värme i en stekpanna. Bryn köttet ca 3-4 minuter på varje sida och även lite runt om. Låt köttet vila i ca 10 minuter innan det serveras.

Ladda ner receptet här 


 

 

Rinkeby strutsfilé med timjan och rosépeppar        

4 portioner

 

300 g Rinkeby strutsfilé

6 kvistar timjan

2 msk rosépepparkorn

Salt

2 msk smör

1 vitlöksklyfta

 

Sätt ugnen på 180 °C. Ta fram strutsfilén i god tid innan så den hinner bli rumstempererad. Torka av strutsfilén med en bit hushållspapper mortla hälften av rosépepparn och täck filén med rosépeppar. Salta filén väl. Hätta upp 1 msk smör på medelstark värme i en stekpanna. Skala vitlöksklyftan och lägg i stekpannan tillsammans med tre av timjankvistarna. Bryn köttet runt om i stekpannan. Lägg över köttet i en ugnsfast form och toppa med hela rosépepparkorn, nya timjankvistar och några klickar smör. Ugnsstek till en innertemperatur av 58- 62 °C (rare-medium). Låt köttet vila i ca 15 minuter innan det skärs upp i tunna skivor. Servera med en krämig potatisgratäng.       

Ladda ner receptet här